Tompouce van filodeeg met mokkacr?me

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Nagerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de vulling: breng de melk aan de kook. Vermeng de suiker met de custardpoeder en maak er met een beetje koffie een papje van. Doe nu de koffie en het custardpapje bij de kokende melk, klop goed door met een garde en laat het mengsel nog 2 minuten zachtjes koken. Doe de vla over in een kom en klop met een garde tot het afgekoeld en opgesteven is. Doe het mengsel over in een spuitzak met grove spuitmond en laat het verder in de koelkast nog een half uur opstijven.

Stap 2
Laat het filodeeg ontdooien en spreid het uit op het werkvlak. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180?C. Leg het eerste filodeegvel op het stuk bakpapier en bestrijk het met boter. Herhaal dit met de andere 4 vellen en bestrijk de bovenste met een beetje van de losgeklopte eidooier. Snijd de deegplak met een scherp mes of een pizzasnijder in de lange kant doormidden en dan in de korte kant door vieren zodat u 8 rechthoekjes van 10 x 7,5 cm hebt. Bak ze in de hete oven in 10 minuten gaar en bruin. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Stap 3
Leg een stuk bakpapier op een plat bord of plank. Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem en laat de suiker karameliseren, schud met de pan en roer er niet in om suikerkristallen te vermijden. Zodra de suiker goudbruin wordt mag het vuur uit en de pecannoten erbij, roer goed om met een houten lepel. Giet nu de karamel op het papier en laat afkoelen tot het helemaal hard is. Hak de karamel met een groot mes in stukjes.

Stap 4
Leg op elk bord een plakje filodeeg, spuit hierop een laagje mokkacr?me en dek af met nog een plakje filodeeg. Spuit hier nog een toef cr?me op en bestrooi de tompouce met de notenkaramel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 10

Ingrediënten

3 dl melk
35 g rietsuiker
35 g custardpoeder
2 dl sterke espressokoffie
5 vellen filodeeg van 20x30 cm (diepvries)
2 el vloeibare of gesmolten boter
1 eidooier losgeklopt met een tl water
50 g suiker
50 g pecannoten

Keukengerei

Steelpan Garde Spuitzak Pan met dikke bodem