Tournedos met katenspek en paddestoelen

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Bestrooi het vlees met versgemalen peper. Rol een plakje katenspek om de zijkant van het vlees. Bind dit vast met een stukje rolladetouw of keukengaren. Borstel de paddestoelen of veeg ze schoon en verdeel ze in reepjes of plakjes. Snijd de bosuitjes met loof in stukjes van 1 cm.

Stap 2
Verhit de boter en de olie in een koekenpan en bak hierin de tournedos eerst aan de spekzijde en daarna aan beide kanten snel bruin. Bak ze 3 minuten voor rood, 5 minuten voor ros? en 8 minuten voor doorbakken. Voeg zout naar smaak toe. Schep het vlees uit de pan en houd het even warm.

Stap 3
Bak de paddenstoelen en bosuitjes 4 minuten in het braadvet. Voeg de vleesfond en rode port toe en laat dit iets inkoken. Serveer de paddestoelensaus bij het vlees. Lekker met aardappelkroketten of aardappelpuree.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 10

Ingrediënten

4 tournedos (ca. 125-150 gram per stuk)
4 plakjes katenspek
versgemalen peper
250 gram gemengde paddestoelen (oesterzwammen, kastanjechampignons, shii-take)
2 bosuitjes
25 gram boter
1 eetl. zonnebloemolie
zout
1 dl vleesfond
1/2 dl rode port
rolladetouw of keukengaren

Keukengerei

Keukengaren of rolladetouw Koekenpan