Vanillebavarois met rode vruchtensaus

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Nagerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Spoel de puddingvorm om met koud water of smeer lichtjes in met een beetje zonnebloemolie. Snijd de vanillestokjes door en schraap het merg eruit. Verwarm de melk met de stokjes en het merg en laat 10 minuten zachtjes koken. Leg de gelatine in koud water te weken. Klop de slagroom lobbig en zet koud weg. Klop de eidooiers met de suiker los en giet hier langzaam de warme melk bij onder voortdurend kloppen. Giet alles terug in de pan en laat op laag vuur, terwijl u over de bodem roert, de vla iets binden. Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los deze al roerend op in de hete vla. Giet de vla over in een andere kom en laat al roerende afkoelen tot deze lauw is. Verwijder de vanillestokjes. Klop de eiwitten met een brandschone garde in een brandschone kom tot witte pieken en voeg geleidelijk de poedersuiker toe. Spatel de slagroom door de vla en schep als laatste de eiwitten hier voorzichtig doorheen maar wel zo dat alles goed is vermengd.
Giet het mengsel in de puddingvorm en zet afgedekt minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Kook ondertussen het fruit met de suiker en een paar eetlepels water in circa 15 minuten zacht. Zeef de saus voor een heldere saus of pureer de saus voor een dikke vruchtensaus. Laat helemaal afkoelen. Dompel de puddingvorm vlak voor het serveren even in heet water en stort de bavarois op een schaal. Giet de saus erover en garneer met dotjes slagroom en eventueel met kerstfiguurtjes van chocolade.

Bron: KmdK 10-08

Ingrediënten

300 ml melk
2 vanillestokjes
8 blaadjes witte gelatine
175 ml slagroom
2 eidooiers
20 g suiker
3 eiwitten
100 g poedersuiker

Keukengerei

Puddingvorm, garde