Varkenshaas gevuld met pruimen

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Snijd de varkenshaasjes in de lengte tot het midden in (of vraag de Keurslager dit te doen). Leg ze opengevouwen tussen twee velletjes plastic folie en klop ze met de bodem van een steelpan of met de deegroller voorzichtig wat platter.

Stap 2
Hak de hamblokjes voor de vulling klein. Snijd of knip de pruimen grof. Hak de noten grof. Verkruimel het brood. Doe de ham, de pruimen, de noten en het brood in een kom, voeg de helft van het ei, de kaneel en wat zout en peper toe en meng tot een samenhangend geheel. Zet de vulling, als daar voldoende tijd voor is, een tijdje in de koelkast om wat op te stijven.

Stap 3
Bestrijk de binnenkant van de opengevouwen varkenshaasjes met het resterende ei. Verdeel de vulling erover en maak het vast met bindgaren, zodat de vulling op zijn plaats blijft.

Stap 4
Verhit de braadboter in een passende braadpan en braad de varkenshaasjes rondom bruin. Blus af met de wijn of het water en laat met het deksel op de pan op laag vuur in 20-25 minuten gaar stoven. Keer ze in die tijd een paar keer om. Snijd de varkenshaasjes voor het serveren schuin in plakken en schep er wat van de braadjus over. Geef er appelcompote en gebakken krieltjes bij. Laat voor extra smaak een takje verse of wat gedroogde rozemarijn met de aardappeltjes meebakken.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 1

Ingrediënten

2 varkenshaasjes van circa 250 gram per stuk
100 gram gekookte ham, in blokjes
100 gram voorgeweekte gedroogde pruimen zonder pit (pruimedanten)
50 gram geroosterde hazelnoten
1 sneetje wittebrood, zonder korst
1 ei, losgeklopt
mespunt kaneel
zout en versgemalen peper
50 gram braadboter
een glaasje witte wijn of water

Keukengerei

Vleeshamer, deegroller of pan met platte bodem Kom Braadpan

Vragen?