Varkenshaasjes met champignons en gedroogde paddestoelen

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Laat de varkenshaasjes
op kamertemperatuur komen. Snipper
de ui en de knoflook en snijd de
schoongeborstelde champignons
in plakjes. Overgiet de funghi porcini
met 1,5 dl kokend water en laat ze
20 minuten weken. Schep de padde-
stoelen in een fijne zeef en vang
het weekvocht op. Hak de geweekte
paddestoelen fijn.
Maak vervolgens de saus. Verhit 20
gram van de boter in een steelpan
en laat de spekblokjes uitbakken.
Laat de ui glazig fruiten en fruit de
knoflook en de kruiden kort mee.
Voeg de plakjes champignon en de
fijngehakte funghi porcini toe en
laat omscheppend bakken tot de
champignons beginnen te kleuren.
Blus af met het weekvocht van de
funghi porcini en de rode wijn, breng
aan de kook en laat kort inkoken.
Roer de room door de saus en breng
verder op smaak met wat zout en
peper.
Verhit intussen de resterende boter
in een braadpan en bak de varkens-
haasjes rondom aan. Bestrooi ze met
wat zout en peper en laat ze op
middelhoog vuur rondom bruin bakken.
Zet het deksel schuin op de pan en
laat de varkenshaas
regelmatig kerend circa 10 minuten
bakken. Schep de paddestoelensaus
bij het vlees en laat nog circa 10
minuten zachtjes stoven. Snijd het
vlees schuin in dikke plakken en
schep de saus erover.
?

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 96

Ingrediënten

- 2 of 3 varkenshaasjes
met een totaalgewicht van
circa 750 gram
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 250 gram kastanjechampignons
- 20 gram funghi porcini
(gedroogde paddestoelen)
- 50 gram braadboter
- 100 gram blokjes mager rookspek
- 1 theel. gedroogde gemengde
Proven?aalse kruiden
- 2 dl rode wijn
- 1/8 l kookroom
- zout en versgemalen peper

Keukengerei

Schaal Zeef Kom Steelpan Braadpan