Verse tomatenbouillon met knapperig spek

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Tussengerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Breng wat water met zout aan de kook en blancheer de basilicumblaadjes 20 seconden. Haal ze uit het water en wrijf ze fijn in een vijzel. Voeg de olijfolie toe en maal er nog wat peper over. Laat de olie staan tot verder gebruik. Verwarm een koekenpan en bak de spekplakjes op zacht vuur uit. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 2
Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui goudbruin. Voeg de tomatenstukjes toe en bak op zacht vuur 5 minuten tot de tomaten uit elkaar vallen. Giet de bouillon erbij, laat alles aan de kook komen en laat het kruidenbouillontablet erin oplossen. Laat de bouillon nog 5 minuten zachtjes koken. Zeef de bouillon en breng verder op smaak met zout en peper.

Stap 3
Serveer de bouillon met een straaltje basilicumolie en wat verkruimeld spek.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2006

Ingrediënten

100 g gerookte ontbijtspek in dunne plakjes
Voor de kruidenolie:
5 takjes basilicum, alleen de blaadjes
2 eetlepels extra vergine olijfolie
peper
Voor de bouillon:
1 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
500 g trostomaten, in stukjes
8 dl runderbouillon, vers of uit pot
1 tablet tuinkruidenbouillon
zout en peper uit de molen

Keukengerei

kookpan vijzel koekenpan keukenpapier