Wildzwijnfilet met cranberrysaus

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een passende braadpan en braad het vlees rondom aan. Bestrooi het met wat zout en peper, draai het vuur halfhoog en laat de filet circa 20 minuten braden. De juiste tijd hangt af van de dikte van het vlees en de gewenste graad van gaarheid. Laat u dus door de Keurslager adviseren. Neem de wildzwijnfilet uit de pan en houd hem losjes afgedekt met aluminiumfolie warm terwijl de saus wordt gemaakt.

Stap 2
Fruit voor de saus de gesnipperde ui in het braadvet en laat de tijm kort meebakken. Blus af met de wijn, roer alle aanbaksels los en laat op hoog vuur tot minder dan de helft inkoken. Voeg de fond en de cranberries toe, breng op hoog vuur aan de kook en laat circa 5 minuten koken tot de bessen open springen. Breng de saus op smaak met wat zout en peper en klop de in blokjes verdeelde boter door de saus. Snijd de wildzwijnfilet in dikke plakken en serveer de saus apart.

Lekker met spruitjes en kastanjes of haricots verts en een puree van aardappelen en knolselderij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 10

Ingrediënten

1 kg wildzwijnfilet
60 g braadboter
zout en versgemalen peper
Voor de saus:

1 ui
1 theel. verse of 1/2 theel. gedroogde tijm
1/4 l rode wijn
1/4 l wildfond (uit een pot)
200 g cranberries
50 g koude boter

Keukengerei

Braadpan Schaal