Witte chocolade mousse met koffiesabayon

  • 8 personen
  • Nagerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Laat de espresso met 200 gram suiker inkoken tot siroopdikte. Klop de dooiers met 35 gram van de suiker luchtig en wit, voeg beetje bij beetje de afgekoelde siroop bij. Spatel de mascarpone er luchtig door en zet de sabayon koud weg.

Nu gaan we de mousse maken. Sla de slagroom op tot yoghurtdikte en zet deze koud weg. Week de gelatine in koud water. Verwarm de koksroom en los de chocolade hierin op. Los hierin ook de uitgeknepen gelatine op. Maak een kom vetvrij door de binnenzijde in te wrijven met de halve citroen. Sla in de kom 2 eiwitten op tot witte pieken en meng hier beetje bij beetje 100 gram suiker door. Klop totdat deze opgelost is. Spatel nu het eiwit door de lauwe chocolade. Spatel dit vervolgens door de slagroom. Vul hiermee 8 glazen voor de helft en zet ze koud weg.

Vlak voor je gaat opdienen: haal de sabayon uit de koelkast. Maak een kom vetvrij met de andere halve citroen. Sla in de kom 3 eiwitten op tot witte pieken en meng hier beetje bij beetje 50 gram suiker door. Klop totdat deze opgelost is. Spatel dit door de sabayon

Glazen uit de koelkast halen. Wat lange vingers besprenkelen met de Tia Maria. Vul de glazen op met de sabayon en zet de lange vingers erin. Serveer er eventueel luxe vanille-ijs bij en bestrooi met de pistachenootjes.

Bron: Proef...nr. 8 2009

Ingrediënten

150 g witte
chocolade
2,5 dl slagroom
0,5 dl koksroom
5 eiwitten
3 eidooiers
385 g suiker
2 blaadjes gelatine
50 g pistachenootjes
500 g mascarpone
5 dl espresso (of heel sterke koffie)
1 pak lange vingers
8 eetlepels Tia Maria
? citroen