Zoer vleisch

  • 6 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1

Snijd het vlees in flinke blokken (of vraag de Keurslager dit te doen) en doe ze in een grote glazen of roestvrijstalen kom. Doe de azijn, wat zout en peper, de laurierblaadjes, de kruidnageltjes, de jeneverbessen en de tijm bij het vlees en schep goed om. Laat het afgedekte vlees minstens 8 uur of een hele nacht op een koele plaats rusten.

Stap 2

Laat het gemarineerde vlees in een zeef of vergiet uitlekken en vang het vocht op. Meet 2 dl van het marinadevocht af (of vul het zonodig met water aan tot 2 dl). Dep de blokken vlees op keukenpapier droog.

Stap 3

Verhit 25 gram van de boter in een grote braadpan en laat de grof gesnipperde uien al omscheppend glazig fruiten. Schep ze uit de pan. Verhit nogmaals 25 gram boter in de pan en bak het vlees in drie porties omscheppend op hoog vuur rondom bruin. Doe bij elke nieuwe portie weer wat boter in de pan. Schep al het vlees in de pan en doe er de gefruite ui, de suiker, de appelstroop, de grof verkruimelde ontbijtkoek en de marinade bij. Schep goed om en laat op laag vuur met een deksel op de pan 2-2,5 uur stoven. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. lekker met gekookte aardappelen of bruin boerenbrood en groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 94

Ingrediënten

1 kg magere runderstooflappen (riblappen)
1/4 l azijn
zout en versgemalen peper
2 laurierblaadjes
4 kruidnageltjes
8 jeneverbessen
1 theel. gedroogde tijm
100 g (braad)boter
4 kleine of 2 grote uien
1 flinke eetl. bruine basterdsuiker
2 eetl. appelstroop
3 plakken ontbijtkoek

Keukengerei

Glazen of roestvrijstalen schaal Zeef of vergiet Braadpan