Zuurkool met spek

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1?
Maak de puree op de gebruikelijke manier.

Stap 2
Doe het zuurkoolspek in een kleine pan, giet er zoveel water op dat het onder staat, breng aan de kook en laat op een laag pitje met het deksel op de pan circa 30 minuten koken. Giet het spek af en snijd het in plakken.

Stap 3
Snipper de ui en rasp de appel grof. Verhit de boter in een grote pan en laat de spekblokjes uitbakken. Laat de ui mee fruiten tot ze glazig is. Laat de geraspte appel kort meebakken. Blus af met de wijn of het water en voeg wat zout en peper toe. Doe de zuurkool in de pan en schep met twee vorken goed los. Leg er de plakken spek op. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 30 minuten stoven. Schep de zuurkool af en toe goed om en voeg zonodig een extra scheutje wijn of water toe.

Stap 4
Schep de zuurkool en de puree door elkaar of serveer ze apart. Of schep de zuurkool in een ovenschaal, schep daarop eerst het spek en dan de puree, bestrooi met paneermeel. Beleg met vlokjes boter en laat er in de oven of onder de grill een goudbruin korstje op komen.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 1

Ingrediënten

300-400 gram zuurkoolspek
150 gram mager rookspek in blokjes
puree van 1-1,5 kg aardappelen
(of puree voor 4 personen uit een pak)
1 appel (Jonathan, Elstar of Goudreinet)
25 gram braadboter
2 dl droge witte wijn of water
zout en versgemalen peper
500 gram zuurkool

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Rasp Koekenpan Ovenschaal