Zuurkooltaart

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 190 graden. Ontdooi het deeg.
Plak de plakjes deeg aan elkaar zodat er een groot vierkant ontstaat en rol het deeg uit tot het groter is dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Laat extra deeg over de rand van de bakvorm hangen.

Doe de zuurkool in een zeef en druk het vocht er goed uit. Haal de zuurkool los met een vork.

Voeg nu de room en de rest van het mengsel toe aan de zuurkool en ga de taart laag voor laag opbouwen met de aardappels en zuurkool.

Meng de eieren (behalve de eidooier), oude kaas, knoflook, ui, melk en slagroom in een kom. Breng op smaak met peper. Schep de helft van het mengsel in de vorm en verdeel er de plakjes aardappel en zuurkoolspek over. Schep de rest van het mengsel erbovenop en rol het overhangende deeg terug en smeer dit in met de eidooier.
Bak de taart 60 – 65 minuten in het midden van de oven tot hij gaar, goudbruin en stevig is.

Snijd de rookworsten in de lengte en gril ze in een grillpan.

Serveer de zuurkooltaart met een gegrilde rookworst en strooi er bieslook overheen.

Bron: Proef 2019

Ingrediënten

- 250 g rauwe zuurkoolspek, in plakjes
- 2 gewelde rookworsten
- 4 plakjes hartige taartdeeg (diepvries)
- 400 g zuurkool, uitgelekt
- 3 middelgrote vastkokende aardappels, in dunne plakjes
- 4 eieren en 1 eidooier
- 200 g oude kaas, geraspt
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 150 ml halfvolle melk
- 150 ml slagroom
- 20 g gesneden bieslook
- Peper en zout