Rookworst

Tijdens de nationale productkeuring georganiseerd door de Vereniging van Keurslagers op 17 en 18 september jl. is de rookworst van Keurslager de Haas door een onafhankelijk team van deskundigen gekeurd. De jury stelde vast dat geur, kleur, smaak en samenstelling van deze rookworst van prima kwaliteit zijn. Daarom verdient deze het predikaat goudkeur!

Uiteraard is Keurslager de Haas heel tevreden met het behaalde resultaat.
Juist aan het begin van het rookworstseizoen is het behalen van Goudkeur voor dit product een goede stimulans. Hopelijk volgt hierop een ouderwets Hollandse winter.
Bent u onverhoopt nog niet bekend met de smaak van deze rookworst, dan herkent u de kwaliteit onder meer aan het rookworstcertificaat, dat naar aanleiding van de productkeuring is uitgereikt aan Keurslager de Haas.

Alle 570 Keurslagers, die bij de Vereniging van Keurslagers zijn aangesloten, hebben kwaliteit hoog in het vaandel staan. Zo wordt elke Keurslager jaarlijks minimaal twee keer onaangekondigd gekeurd op kwaliteit, versheid, presentatie, assortiment, hygiëne en service. Zie de bijgevoegde rapportage bedrijfskeuring. Regelmatig vindt er ook een productkeuring plaats.

 

Lees alles over de rookworst in onze speciale krant

Roken moet mogen 

Ooit waren er geen diepvrieskasten en vriezers. In die tijd zijn veel alternatieve methodes toegepast om voeding goed te conserveren. Denk aan pekelen, drogen en bijvoorbeeld roken.

De mensen roken al duizenden jaren. Het was na het drogen van het voedsel de tweede vorm van conserveren. En wat zo mooi is: uit die bittere noodzaak om voeding te beschermen tegen bederf zijn veel smaakmakende Nederlandse producten ontstaan die nog steeds uniek zijn in de wereld. Denk aan zuurkool (pekelen), maatjes haring (pekelen) en rookworst (roken).

Rookworst wordt gemaakt van fijn gemalen vlees met specerijen en zout. Verreweg de meeste rookworsten worden gemaakt van varkensvlees, rundvlees of een combinatie van beiden. De worsten die je bij Keurslager De Haas  koopt worden nog écht gerookt. Het vleesmengsel wordt in de meeste gevallen in een natuurdarm gestopt. De ambachtelijke worsten worden eerst even aangedroogd en daarna gerookt in een speciale rookkast. De rook zorgt niet alleen voor het conserveren, maar geeft de worst ook de specifieke smaak. Sommige slagers koken de worst nu nog even voor, andere laten het koken helemaal aan de kok thuis over.

 De rookworst die je vers bij De Haas koopt maak je gaar door hem in koud water op te zetten en ongeveer 20 tot 25 minuten te wellen (garen) in net niet kokend water. Laat het water niet teveel borrelen, want dan knapt het velletje van de worst en lopen de sappen er uit. En denk er om: rookworst moet ook rusten. Als we de worst even rustig laten liggen onder folie kunnen de vleessappen zich verspreiden. Dat komt de smaak van de worst zeker ten goede.

 

Roken

Rook bevat honderden stoffen. Sommige remmen de groei van bacteriën of doden die, anderen vertragen de vetoxidatie en weer anderen zorgen voor de typerende en aantrekkelijke smaak. Rook dringt echter alleen door in de buitenkant van de worst. Daarom wordt de techniek bij de rookworst van Keurslager De Haas gecombineerd met drogen, zouten en soms koken en vacumeren.