Stoofweken

Week 1: Rendang (6 tot 9 febuari)

Wat zit er in het pakket:

500 gram riblappen, rendang kruidenmix, 1x citroengras en een laurierblad

Zelf toevoegen:
100 ml water, 200 ml kokosmelk, runderbouillonblokje, zout, peper, , sambal (optioneel)

  1. Doe de boemboe in een grote (braad/stoof) pan en bak een minuutje aan. Als u van pittig houdt dan kunt u er ook een beetje sambal aan toevoegen.
  2. Voeg het vlees toe en schep er doorheen.
  3. Voeg vervolgens de kokosmelk en water toe en het blaadje laurier met het citroengras. Kruimel het bouillonblokje er bij en laat de rendang 3 uur stoven met deksel schuin op de pan. Roer af en toe door.
  4. Wil je de rendang iets laten indikken? Haal dan de deksel van de pan en laat nog iets langer stoven. Wil je hem juist wat dunner dan kun je een beetje water toevoegen. Proef op het laatst of er nog een beetje peper of zout nodig is. Garneer de rendang met wat koriander of geraspte kokos.
  5. Vaak is de rendang de volgende dag nog lekkerder. Bewaar hem in de koelkast max. 3 dag of vries hem in.           

Week 2: Boeuf Bourguignon (13 tot 16 februari)

Wat zit er in het pakket:
500 gram riblappen, Spekreepjes, winterpeen, bleekselderij

Zelf toevoegen:
200 ml rode wijn, 250 ml vleesfond, ongezouten boter, 2 theelepels bloem, 2 sjalotten, 3 gram tijm, 1 laurierblaadje, 6 Gram peterselie, Halve ui

  1. Pel en snipper de uien. Schil en snijd de bleekselderij en wortel in stukken. Pel en snijd de knoflook fijn. Snijd de riblappen in grove blokjes en bestrooi ze met zout en peper.
  2. Verwarm olie en boter in een pan en bak de runderlappen om en om goudbruin.
  3. Voeg de groente toe en laat ze circa 5 minuten smoren. Roer de tomatenpuree erdoor. Voeg de bloem toe en laat de bloem al roerend gaar worden. Voeg de bouillon, rode wijn en de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Laat circa 4 uur, tegen de kook aan, garen.
  5. Snijd de champignons in partjes en stoof ze circa 15 minuten mee. 
  6. Breng op smaak met zout en peper.

Week 3: Varkensstoofpotje (20 tot 23 februari)

Wat zit er in het pakket:

500 gram varkensschouder, 1 flesje donker bier, 1 ui

Zelf toevoegen:

Peper en zout, 2 sneetjes brood, 2 eetlepels mosterd, 2 laurierblaadjes, tijm, boter om in te bakken

  1. Neem een pot om te stoven en een pan om eerst het vlees te bruinen.
  2. Kruid het vlees met peper en zout en bestrooi met bloem.
  3. Smelt de vetstof in een pan op een middelhoog vuur.
  4. Bruin het vlees in de pan tot er een mooi bruin krokant korstje vormt aan alle kanten.
  5. Haal het vlees uit de pan, leg in de stoofpot en strooi er wat nog wat bloem over.
  6. Bak de uien (en indien gewenst de wortelen) aan in het braadvet van het vlees tot ze goudbruin zijn.
  7. Voeg water toe om het aanbaksel los te roeren en giet alles bij het vlees in de stoofpot.
  8. Voeg het laurierblad en de tijm toe, alsook de balsamico azijn en het bier. Voeg indien nodig water toe.
  9. Smeer goed wat mosterd op een boterham en leg de boterham mee in de pot.
  10. Breng alles aan de kook, zet het vuur lager en laat 1 uur stooven tot het vlees klaar is

Week 4: Lamsstoof (27 februari tot 2 maart)

Wat zit er in het pakket:
400 gram lamsbout (in blokjes), 2 Tomaten, 1 Ui, 2 Wortels.

Zelf toevoegen:
1 Kaneelstokje, 450 ml bouillon, 1 ingelegde citroen, 3 knoflooktenen, 1 eetlepel hanout, peper en zout.

  1. Doe wat olijfolie in een stoofpan en bak het vlees kort aan totdat het bruin kleurt. Haal vervolgens uit de pan.
  2. Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze aan. Voeg eventueel nog iets olijfolie toe. Snijd de wortel in plakjes en tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de uien.
  3. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de ras el hanout en kaneelstokje toe. Snijd de ene ingelegde citroen in stukjes en voeg deze ook toe.
  4. Giet de bouillon op het vlees en laat het geheel twee uur stoven op een zacht vuurtje.
  5. Is het stoofvlees nog te vloeibaar? Haal dan de deksel van de pan en laat nog iets inkoken.
  6. Snijd ook de overige ingelegde citroen in stukjes.
  7. Breng de lams stoofpot op smaak met wat peper en zout. Garneer met peterselie.

Week 5: Coq au vin (6 tot 9 maart)

Wat zit er in het pakket:
4 kippenbouten, 60 gram spekreepjes, 200 gram winterpeen, 125 gram kastanjechampignons

Zelf toevoegen:
250 ml volle rode wijn, 0.5 rode ui, 3 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1.5 eetlepels bloem, 1 theelepels lichtbruine basterdsuiker, 1 takje tijm, 1 blaadje laurier, 1 eetlepels peterselie, roomboter, zwarte peper en zout

  1. Snipper de rode ui en snij de knoflook fijn.
  2. Snipper de helft van de sjalotjes en de andere helft ontdoe je alleen van hun velletje.
  3. Maak de champignons schoon en halveer ze (grote champignons snij je in kwartjes).
  4. Bak de spekreepjes uit in een ruime pan zonder extra vet toe te voegen. (Zorg voor een ruime pan omdat we hierin het hele recept voor coq au vin gaan maken en alle ingrediënten er wel in moeten passen. Je gebruikt dus één pan tijdens de gehele bereidingswijze).
  5. Als de spekreepjes zijn uitgebakken schep je deze uit de pan en leg je ze op wat keukenpapier.
  6. Voeg nu 2 eetlepels roomboter toe aan het vet van de spekreepjes.
  7. Bestrooi de kippenbouten met versgemalen peper & zeezout en bak ze om en om in een paar minuten goudbruin in de roomboter en het vet van de spekjes. Leg hierna de kippenbouten apart.
  8. Doe nu de gesnipperde sjalot, rode ui, knoflook en wortel in de pan bij het braadvet en bak ze even goed aan tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden.
  9. Voeg dan 3 eetlepels bloem toe en bak dit op laag vuur rustig aan.
  10. Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe tot er een licht gebonden saus ontstaat.
  11. Voeg dan de laurier, tijm, basterdsuiker, versgemalen peper en zeezout samen.
  12. Breng dit aan de kook en voeg dan de kip toe. Zet het vuur laag en laat dit circa 60 minuten lekker zachtjes pruttelen. Voeg eventueel nog wat water of kippenbouillon toe.
  13. Na 60 minuten haal je de tijm & laurier uit de pan.
  14. Neem nu een aparte koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels roomboter.
  15. Bak de champignons op middelhoog vuur even een paar minuten aan. Haal de champignons uit de pan en voeg ze bij de kip.
  16. Ook de spekjes en hele sjalotten gaan nu bij de coq au vin en laat dit in zijn  geheel nog even een paar minuten zachtjes pruttelen.
  17. Breng de coq au Vin op smaak met versgemalen peper en zeezout. Bestrooi met wat vers gesneden peterselie. Eet smakelijk!


Klantbeoordeling gemiddeld 8.4
Vragen?