Spek-tomaten muffins en noten-kaneel muffins

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Brunch
  • 0-20 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet de papieren muffinvormpjes alvast in de muffinbakplaat. Voor de spek-tomaat muffins:
bak de spekreepjes uit in een droge koekenpan. Laat de boter smelten. Meng het bakmeel, bakpoeder en zout in een kom. Schap de helft van dit mengsel in een andere kom voor de zoete muffins straks. Klop de melk of karnemelk met het ei en de gesmolten boter in een maatbeker goed los. schap de uitgebakken spekjes, bakvet en zongedroogde tomaten en oregano door het bakmeelmengsel. Giet de helft van het vloeibare mengsel uit de maatbeker erbij en roer met een vork tot een klonterig beslag (hoe klonterliger het beslag, hoe luchtiger de muffins worden).
Voor de noten-kaneel muffins: schep door de andere helft van het bakmeelmengsel de kaneel, noten en suiker. Giet de andere helft van het vloeibare mengsel erbij en roer met een vork tot een klonterig beslag. Vul de muffinvormpjes met de twee soorten beslag en bak in circa 20 minuten mooi bruin.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2007

Ingrediënten

Voor 12 muffins:
100 gerookte spekreepjes
75 g boter
250 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
snuf zout
2 dl melk of karnemelk
1 ei
2 el zongedroogde tomaten, grof gehakt
1 el oregano
1 tl kaneelpoeder
2 el hazelnoten of pecannoten, grof gehakt
35 g (bruine) basterd suiker

Keukengerei

muffin bakplaat voor 12 muffins 12 papieren muffinvormpjes