Zuurkool met casselerrib en mosterdhoningsaus

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Spoel de zuurkool in een vergiet desgewenst af onder de koude kraan en druk er het water uit (wie van een sterke zuurkoolsmaak houdt, laat het afspoelen achterwege). Snipper de ui. Verhit de reuzel of de boter in een platte pan en bak spekreepjes uit. Laat de ui in het spekvet glazig fruiten. Blus af met het appelsap of de wijn en laat kort inkoken. Schep de zuurkool met twee vorken door het vocht in de pan. Zet het deksel op de pan en laat de zuurkool op een laag pitje minstens 1 uur stoven (langer mag ook). Schep de zuurkool af en toe om.

Stap 2
Maak op de gebruikelijke manier een luchtige aardappelpuree.

Stap 3
Leg een kwartier voor het serveren de casselerrib op de zuurkool en laat goed doorwarmen. Breng voor de saus de bouillon, de mosterd, de honing en wat peper of tabasco aan de kook (op het vuur of in de magnetron). Breng de saus met wat allesbinder of aangeroerde ma?zena op de gewenste dikte.

Stap 4
Schep voor het serveren een geschilde en grof geraspte appel door de zuurkool voor een frisse smaak.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 1

Ingrediënten

150 gram magere spekreepjes
500-750 gram verse zuurkool uit het vat
1 flinke ui
50 gram reuzel of boter
2 dl appelsap of witte wijn
zout en versgemalen peper
1 flinke appel
aardappelpuree voor 4 personen
4 dikke plakken casselerrib van circa 125 gr. per stuk
1,5 dl kippenbouillon van 1/4 tablet
2 eetl. mosterd
2 eetl. honing
versgemalen peper of een paar druppels tabasco
allesbinder of aangeroerde ma?zena

Keukengerei

Vergiet Koekenpan Kookpan Steelpan