Amerikaanse meatloaf

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Feesten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200?C. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de plakjes spek zachtjes uit. Voeg de ui en bleekselderij toe en fruit even mee. Laat even afkoelen.

Stap 2
Laat de boterhammen in de melk 5 minuten weken en knijp het een beetje uit. Doe het gehakt in een grote kom en voeg naar smaak eventueel wat zout en peper toe. Doe de saus, ketchup, ei en brood erbij en kneed het gehakt goed door. Voeg het gebakken spek en ui toe, vermeng alles goed en druk het gehakt in een ingevette cakevorm of ringvorm.

Stap 3
Bak het gehakt in circa 60 minuten gaar. Zet voor de zekerheid een lekbak onder de vorm voor uitlopend vocht. Giet na het bakken het vocht dat in de vorm zit voorzichtig weg in de gootsteen en laat het gehakt uit de vorm glijden. Snijd in dikke plakken en serveer met een pittige tomatensaus en bijvoorbeeld pasta of brood.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 9

Ingrediënten

700 g half-om-half gehakt
150 g ontbijtspekplakjes, fijngesneden
1 el olie
1 grote ui, fijngesnipperd
1 stengel bleekselderij, fijngesnipperd
3 witte boterhammen zonder korst
1 dl melk
zout en peper
1 tl worcestersaus
2 el curryketchup
1 ei

Keukengerei

Koekenpan Kom Cake- of springvorm