Fijne terrine van kalfsvlees en paddestoelen

  • 10 personen
  • Vrij moeilijk
  • Bijgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg de blokjes kalfslende en varkensvlees in een schaal en doe alle ingredi?nten voor de marinade erbij. Laat dit een nacht afgedekt in de koelkast trekken.
Stap 2
Snijd het brood in blokjes en giet de losgeklopte eieren en room erbij, laat 5 minuten staan. Veeg de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de lever in circa 3 minuten om en om bruin en ros? van binnen, breng op smaak met zout en peper, laat afkoelen en snijd in blokjes. Bak in dezelfde pan de champignons kort aan.
Stap 3
Haal het vlees uit de marinade en doe het over in de keukenmachine, let erop dat de knoflook en laurier niet bij het vlees zitten. Maal het vlees zo fijn mogelijk, doe het geweekte brood inclusief aanhangend vocht erbij en maal verder tot alles goed gemengd is. Doe het over in een schaal. Doe de stukjes lever en champignons erbij en kneed alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 200?C. Bekleed een pat?vorm of cakevorm van 1,5 l met de spekplakjes zodat de helft van de plakjes over de vorm hangen. Vul de vorm met het vleesmengsel en druk goed aan zodat de luchtbellen verdwijnen. Vouw de overhangende spekplakjes over het vlees en vouw er wat aluminiumfolie over.
Stap 5
Zet de vorm in een braadslee en vul de braadslee voor de helft met kokend water. Bak de pat? in circa 1 uur gaar. Laat in de vorm geheel afkoelen (buiten de koelkast!) en stort hem dan op een schaal.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 2

Ingrediënten

400 g kalfslende, in kleine blokjes
200 g varkenslapjes met vetrandje, in kleine blokjes
200 g kalfslever
200 g lardeerspek
Voor de marinade:
1 tl gedroogde salie
1 tl gedroogde tijm
1 blaadje laurier
1 teen knoflook, gepeld en platgeslagen
versgemalen peper
1,5 borrelglas cognac
Verder:

4 witte boterhammen zonder korst
2 eieren
1/8 l slagroom
10 kleine kastanjechampignons
2 el boter
zout en peper

Keukengerei

Schaal Koekenpan Pat?- of cakevorm van 1,5L Braadslee