Stap 1
Breng een pan water aan de kook. Leg het brood op een bord en besprenkel het met wat water, laat het even weken. Snijd de tomaten een keer kruislings in en leg ze 1 minuut in het kokende water. Spoel ze onmiddellijk koud af en pel de schil er af. Snijd ze in kwarten en haal de zaadjes eruit. Schil de komkommer en de ui en snijd ze in blokjes.
Stap 2
Knijp het brood uit en doe dit met de blokjes groenten en knoflook in de keukenmachine en maal alles fijn(of gebruik de staafmixer). Voeg het water, azijn en olie toe en meng nog eens goed door. Breng op smaak met zout en peper en laat in de koelkast in een paar uur helemaal koud worden.
Stap 3
Serveer de soep ijskoud en garneer met de blokjes ham, groenten en croutons.
150 g oud witbrood zonder korst
750 g rijpe trostomaten
1 komkommer
1 zoete ui
1 grote teen knoflook
1/2 l water
2 el rode of witte wijnazijn
2 el extra vergine olijfolie
zout en peper
Voor de garnering:
200 g gekookte ham, in kleine blokjes
1 groene of rode paprika, in kleine blokjes
zelfgemaakte of kant-en-klare croutons
Kookpan Keukenmachine of staafmixer