Gebraad van klooster-varken met saus van abdijbier + appelstroop

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Smeer het vlees in met de mosterd en bestrooi royaal met peper, zout en nootmuskaat. Smelt 75 g boter in een braadpan totdat het bruin kleurt en braad het vlees goudbruin aan alle zijden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 120?C. Leg het vlees in een ovenschaal met wat braadvet. Zet de schaal 30 tot 40 minuten in de oven en draai en bedruip het vlees regelmatig. Zet de oven daarna op 80?C zodat het vlees warm blijft.

Blus de braadpan af met het bier en de stroop. Laat dit inkoken en voeg dan de room toe. Kook de saus door en breng op smaak met peper en zout.

Kook de schorseneren in 15 minuten gaar in water met wat zout en giet af. Zet de groente op met peper, zout, nootmuskaat en een scheut room.

Doe ondertussen de puree in een spuitzak met een kartelmondje. Spuit daarmee mooie pommes duchesse-vormpjes op een ingevette ovenplaat en verhoog de oventemperatuur naar 220?C.

Haal het vlees uit de oven, snijd het in mooie plakken en houd warm.

Bak de puree in 15 ? 20 minuten goudbruin in de oven. Verwarm de saus, het vlees en de schorseneren.

Serveer het vlees, de pomme duchesse en schorseneren met de saus op het bord.

Bron: Proef 2 2011

Ingrediënten

800 g biologische varkensrugfilet
2 eetlepels mosterd
2 theelepels nootmuskaatpoeder
300 g droge aardappelpuree
2 eetlepels appelstroop
250 g zure room
1/2 glas donker abdijbier naar smaak
100 g roomboter
4 schorseneerwortels, geschild en gewassen
1 dl room

Keukengerei

Braadpan Ovenschaal