Gehaktballetjes in citroensaus met gele rijst

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Oosters
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe het gehakt in een grote kom. Week het brood in een scheut water. Rasp ui en knoflook bij het gehakt of snipper ze ragfijn en doe ze in de kom. Borstel de citroen af onder de hete kraan en rasp de helft van de schil bij het gehakt. Pers de citroen uit en bewaar het sap. Voeg het ei en wat zout en peper en het uitgeknepen en verkruimelde brood aan het gehakt toe en meng alles goed. Rol met vochtige handen balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt en zet die zo mogelijk een tijdje in de koelkast om ze op te laten stijven.
Stap 2
Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes op halfhoog vuur rondom bruin. Neem ze uit de pan. Doe de bouillon en de cr?me fra?che in de pan en breng de saus al roerend aan de kook. Voeg de helft van het citroensap toe en breng op smaak met wat zout en peper. Leg de gehaktballetjes in de saus en laat ze in circa 10 minuten gaar worden. De saus mag niet koken! Proef of er nog zout en/of peper en citroensap bij moet. Roer de peterselie door de saus.
Stap 3
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in water waaraan de kurkuma is toegevoegd en serveer bij de gehaktballetjes met de saus. Lekker met broccoli, boontjes of roergebakken paksoi.

Bron: Koken met de Keurslager, 2004, jaargang 18, nr. 2

Ingrediënten

500 g gehakt, half om half
2 sneetjes witbrood zonder korst
1 kleine ui
1 teentje knoflook
1 citroen
1 ei
zout en versgemalen peper
40 g braadboter
1,5 dl vleesbouillon,
uit een pot of van een tablet
1 kuipje cr?me fra?che (125 g)
2 eetl. gehakte peterselie
300 g rijst
2 theel. kurkuma (koenjit of geelwortel)

Keukengerei

Kom Rasp Citruspers Koekenpan Kookpan