Gemarineerde kalfsfricandeau

  • 6 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Portugees
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Leg het vlees in een passende glazen schaal en laat het op kamertemperatuur komen. Roer in een kleine kom het citroensap, de citroenrasp, de gesnipperde ui, de geperste knoflook en de tabasco door elkaar en klop de olijfolie erdoor. Giet de marinade over het vlees en keer het vlees om zodat het rondom met het mengsel is bedekt. Zet het vlees afgedekt een hele dag in de koelkast of laat het circa 4 uur op kamertemperatuur marineren.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 160?C. Verhit de braadboter in een braadpan die in de oven past. Neem de fricandeau uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Braad het vlees rondom aan en neem het uit de pan. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Blus het braadvet af met de wijn en roer de marinade erdoor. Leg het vlees terug in de pan en laat het met het deksel op de pan 2 uur in de oven stoven. Keer het in die tijd een paar keer om. Laat de laatste 15 minuten de in plakjes gesneden olijven meestoven. Neem het vlees uit de pan, laat het afgedekt 10 minuten rusten en snijd het in dikke plakken. Breng de saus verder op smaak met wat zout en peper en schep die over het vlees. Serveer met rijst en groenten naar keuze, bijvoorbeeld sperzieboontjes die worden opgeschud met een scheutje olijfolie en blokjes tomaat.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 8

Ingrediënten

1 kg kalfsfricandeau
sap en geraspte schil van 1 citroen
1 ui
2 teentjes knoflook
circa 1/2 theel. tabasco
1 dl olijfolie
40 gram braadboter
zout en versgemalen peper
1 glas droge witte wijn
100 gram groene of zwarte olijven zonder pit

Keukengerei

Glazen schaal Kom Braadpan