Gentse waterzooi

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verdeel de kip in 8 stukken en verwijder het vel (of vraag de Keurslager dit voor u te doen) of verwijder het vel van de kipdelen. Snijd de ui met de bruine schil in vieren en prik de laurierblaadjes met de kruidnageltjes erop vast (de bruine schil van de ui geeft de bouillon een mooie kleur). Snijd de schoongemaakte en gewassen preien in ringen. Snijd de geschrapte wortelen in plakjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Halveer de grotere aardappeltjes zonodig.

Stap 2
Leg de stukken kip met de ui, de foelie en de tijm in een soeppan en giet er zoveel water op dat de kip net onder staat. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.

Stap 3
Verwijder de ui, de foelie en het takje tijm. Doe de aardappeltjes, de prei, de wortel en de bleekselderij in de pan, breng opnieuw aan de kook en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de aardappeltjes gaar zijn.

Stap 4
Roer de room door de bouillon en breng op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Stap 5
Schep de waterzooi in een voorverwarmde soepterrine of zet de pan op tafel. Bestrooi met de bieslook. Geef er knapperig witbrood bij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 94

Ingrediënten

1 flinke soepkip of 8 stukken kip (bijvoorbeeld poten, drumsticks of kipkarbonades)
1 ui met bruine schil
2 laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
2 preien
2 middelgrote wortelen
2 stelen bleekselderij
500 g geschrapte krieltjes
2 stukjes foelie
1 takje verse tijm of 1/ 2 theel. gedroogde tijm
2 dl (kook)room
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper
2 eetl. in ringetjes geknipte
bieslook

Keukengerei

Soeppan