Gestoofde varkensfricandeau in knoflooksaus

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en de knoflook. Snijd de bleekselderij in boogjes. Verhit de boter in een braadpan waar het vlees in past zonder dat er rondom teveel ruimte overblijft. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin en neem het uit de pan. Doe de ui, de knoflook en de bleekselderij in de pan, schep goed om en laat het met deksel op de pan circa 10 minuten stoven tot de groenten zacht maar niet gekleurd zijn. Schep in die tijd een paar keer om. Giet de melk in de pan en roer er de cr?me fra?che, de kruiden en wat zout en peper door. Breng regelmatig roerend aan de kook.

Stap 2
Leg het vlees weer in de pan (het moet vrijwel geheel door de saus worden bedekt). Laat de saus aan de kook komen en draai het vuur laag. Laat het vlees met het deksel op de pan in circa 1 uur gaar stoven. Keer het in die tijd een paar keer om. De saus kan gaan schiften, maar dat is niet erg!

Stap 3
Neem het vlees uit de pan en houd het afgedekt warm. Pureer de saus met de staafmixer. Proef of er nog zout en/of peper bij moet. Breng de saus met ma?zena of allesbinder op de gewenste dikte. Snijd het vlees in dikke plakken, leg ze op een voorverwarmde schaal en schep er wat van de saus over. Geef de rest van de saus apart.
Lekker met aardappelpuree, rijst of pasta en bijvoorbeeld sperzieboontjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 95

Ingrediënten

circa 1 kg varkensfricandeau
1 flinke ui
3-4 teentjes knoflook
2-3 stelen bleekselderij
50 gram braadboter
circa 0,5 liter melk
1 bekertje cr?me fra?che (125 gram)
2 theel. gedroogde gemengde Proven?aalse kruiden
zout en versgemalen peper
aangeroerde ma?zena of allesbinder

Keukengerei

Braadpan Staafmixer Schaal