Gevulde Runderrollade met pruimen en sinasappel

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Meng de  fijngehakte pruimen met de sinaasappelrasp. Bestrooi het vlees met peper en zout, vul het met het pruimenmengsel en rol het vlees strak op. Knip minimaal acht stukken touw af en leg ze evenwijdig neer met een tussenruimte. Leg daar de rollade op. Trek de touwtjes er strak omheen en knoop deze vast. Verwarm de oven voor op 150 ?C en snijd de aardappeltjes in ?tonnetjes?. Bestrooi de rollade goed met peper en zout. Smelt 50 gram boter in een braadpan, laat deze uitbruisen en goudbruin kleuren. Braad nu het vlees aan alle zijden goed aan, voeg de aardappeltjes toe en laat ze mee sudderen. Zet de braadpan in de oven en prik een vleesthermometer in de rollade. Houd de rollade in de oven tot de kerntemperatuur tuur 48 ?C is (ongeveer 30 min.). Bedruip de rollade regelmatig met het braadvocht voor een fraaie kleur.

Maak ondertussen de pastinaakmousseline. Schil de pastinaak en snijd deze in gelijke delen. Kook de pastinaak gaar in 1 dl room en 25 gram boter en zoveel water dat alles net onder staat. Maak er in de keukenmachine of met de staafmixer met de resterende room en boter een zachte mousseline van. Breng die op smaak met zout en peper.

Laat het vlees zeker 10 minuten rusten en knip de touwtjes los. Serveer de mousseline op een bord en leg er plakken van de rollade bij. Bedruip het geheel met het braadvocht en leg de aardappeltjes erbij.

Bron: Proef...nr 8 2009

Ingrediënten

800 g rolladevlees (bovenbil), vraag aan de Keurslager of hij het vast in een dikke rolladeplak wil snijden
200 g gedroogde pruimen zonder pit (fijngehakt)
2 sinaasappels (alleen rasp van de schil)
2 pastinaken
2 dl room
100 g roomboter
12 kleine aardappeltjes
opbindtouw

Keukengerei

opbindtouw, braadpan, vleesthermometer,

Vragen?