Griekse moussaka

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Grieks
Aan de slag

Bereidingswijze

Snijd de aubergines in de lengte in plakken van een halve centimeter. Bestrooi ze royaal met zout en laat ze in een schaal een half uur staan tot de sappen eruit komen. Verwarm twee eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui lichtbruin. Voeg de knoflook en de peterselie toe en bak nog een minuut mee. Voeg het vlees, de kaneel, oregano en laurier toe en bak het bruin en rul. Breng op smaak met zout en peper en voeg de wijn en tomatenblokjes toe. Laat de saus zachtjes en zonder deksel circa 20 minuten koken. Spoel ondertussen de aubergineplakken met koud water af en dep ze droog tussen een schone doek of keukenpapier.
Verwarm in een koekenpan steeds twee eetlepels olie en bak de aubergineplakken om en om lichtbruin en zacht. Voeg iets meer olie toe als dat nodig is, aubergine zuigt veel olie op. Laat de plakken weer uitlekken op keukenpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aubergine. Verdeel hierop de aardappelschijfjes en schep hier de helft van het vlees op. Bedek dit met de rest van de aubergine en verdeel als laatste het vlees erover.
Laat de boter smelten en roer de bloem erdoor tot het loslaat van de bodem. Voeg nu beetje bij beetje de warme melk toe onder voortdurend roeren met een garde. Breng de saus aan dekook en laat circa 5 minuten doorkoken totdat de suas dik wordt. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Giet de saus over het vlees en bak de moussaka in circa 50 minuten mooi bruin.

Bron: Koken met de Keurslager nr. 2 2008

Ingrediënten

500 g rundergehakt
1 ? 2 aubergines, samen 500 g
zout en peper
ca. 8 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
half bosje peterselie, gehakt
mespunt kaneelpoeder
1 tl gedroogde oregano
1 laurierblad
50 ml witte wijn
200 g tomatenblokjes
450 g voorgekookte aardappelschijfjes

Voor de bechamelsaus:
60 g boter
60 g bloem
500 ml warme melk
snuf nootmuskaat

Keukengerei

Ovenschaal van 20x30x6cm