Hamburgers met uienchutney

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Barbecue
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe het gehakt in een kom. Doe de fijngesnipperde ui, de ketchup of de barbecuesaus en wat zout en peper bij het gehakt en meng tot een samenhangend mengsel. Verdeel in 4 gelijke porties en vorm afgeplatte ballen van circa 2 cm dik. Leg ze tot gebruik afgedekt op een bord in de koelkast. Snipper de uien voor de chutney grof. Verhit de olie in een steelpan en laat de ui omscheppend circa 5 minuten fruiten. Voeg de suiker, de wijn en de azijn toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur zo lang zachtjes koken tot vrijwel alle vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen. Schep de chutney in een glazen pot en bewaar afgesloten maximaal 2 weken in de koelkast.
Stap 2
Bestrijk de hamburgers rondom met olie, leg ze op het barbecuerooster en laat ze aan beide kanten in circa 3 minuten per kant bruin roosteren. Serveer met de uienchutney, desgewenst tussen een hamburgerbroodje wat volgens de aanwijzingen op de verpakking wordt geroosterd. Ook lekker met bijvoorbeeld barbecuesaus (zie het recept spareribs met barbecuesaus).

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 91

Ingrediënten

400 g mager rundergehakt
1 kleine ui
2 eetl. hot ketchup of barbecuesaus
zout en versgemalen peper
olie om te bestrijken
Voor de chutney:
4 rode uien
2 eetl. plantaardige olie
3 eetl. bruine basterdsuiker
1/4 l rode wijn
1 dl rode wijnazijn
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kom Steelpan