Heldere ossenstaartsoep met madera

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Tussengerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180?C. Snijd de schoongemaakte winterwortel, prei, bleekselderij, ui en tomaten in grove stukken, doe ze met de laurier en de tijm in een kom, begiet ze met een scheutje olie en schep goed om, zodat alles rondom met wat olie wordt bedekt. Schep de groenten in een grote braadslee, bestrooi met wat zout en peper en schuif 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de groenten donkere randjes begint te krijgen. Leg de stukken ossenstaart op de groenten en laat nog 20 minuten roosteren. Schep de inhoud van de braadslee in een soeppan. Zet de braadslee op het vuur en giet er een scheutje water in. Roer goed tot alle aanzetsels zijn opgelost en giet de inhoud van de braadslee in de soeppan. Voeg 2 liter koud water toe, breng zachtjes aan de kook, schep het bovendrijvende schuim af en laat op laag vuur 3-4 uur zachtjes trekken.

Stap 2
Giet de bouillon door een fijne zeef in een schone pan. Neem de schijven ossenstaart als ze iets zijn afgekoeld uit de zeef en gooi de rest weg. Haal het vlees van de botten, snijd het in blokjes en doe ze bij de bouillon. Breng de bouillon desgewenst verder op smaak met wat zout en peper. Schep het bovendrijvende vet af (of laat afkoelen, zet in de koelkast en laat het vet stollen). Wie de bouillon absoluut helder wil hebben, legt een vochtig gemaakte theedoek in een zeef of vergiet en giet daar de bouillon door voor het vlees wordt toegevoegd.

Stap 3
Roer kort voor het serveren de madeira door de hete bouillon. Bestrooi desgewenst met fijngehakte peterselie of ringetjes bieslook. Twijfelt u of iedereen madera lekker vindt, zet dan de fles op tafel en schenk een lepel bij de liefhebbers in de soep.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 10

Ingrediënten

750 gram ossenstaart in schijven
1 winterwortel
het lichtgekleurde deel van 1 steel prei
2 stelen bleekselderij
1 ui
2 grote tomaten
1 laurierblad
1 takje tijm
plantaardige olie voor de groenten
zout en versgemalen peper
1 dl madeira

Keukengerei

Kom Braadslee Soeppan Schuimspaan Zeef Kookpan