Hertenstoofschotel met zuurkool pommes duchesses

  • 4 personen
  • Moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Voor de hertenstoofschotel:

Verwarm de oven op 110 graden. Smelt
de boter in een braadpan en bak het vlees
rondom
bruin. Bestuif het daarna met de
bloem en bak dit nog even kort. Blus af met
de port en balsamicoazijn
en breng het aan
de kook. Voeg bouillon, takjes tijm, kaneel,
laurier en jeneverbessen toe en laat dit 2 tot
3 uur stoven
in de voorverwarmde oven.

Verwarm in een koekenpan de olijfolie en
bak hierin de wortel, pastinaak en de uien en
voeg dit het laatste half uur toe aan het vlees.

Haal de pan uit de oven en verwijder tijm,
kaneel, jeneverbessen en laurier. Verkruimel
de ontbijtkoek erdoorheen. Warm het geheel
goed door.

Verdeel de hertenstoofschotel met
behulp van een garneerring op de borden
en druppel
er wat jus bij.

Voor de gepaneerde zuurkool-pommes duchesses

Kook de aardappels gaar en pureer ze.
Schep de eidooiers erdoor en voeg de
zuurkool
toe (met zo min mogelijk vocht).
Breng dit op smaak met zout en peper en
maak er kleine
bolletjes van.

Bestuif de bolletjes met bloem, haal ze
door het losgeklopte ei en vervolgens door
het amandelschaafsel. Zet ze koud weg.

Verwarm een laagje olie in een wok en
frituur
hierin de pommes duchesses.

Leg de pommes duchesses met de
tuinboontjes
op een bord en serveer
deze samen met de hertenstoofschotel.

Bron: Proef nr 8 2014

Ingrediënten

Voor de hertenstoofschotel:

1 kilo hertenstoofvlees in stukjes
50 g roomboter
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels bloem
2 eetlepels balsamicoazijn
2 dl rode port
1 liter sterke wild- of runderbouillon
Half bosje tijm
1 kaneelstokje
3 laurierblaadjes
5 jeneverbessen
1 winterwortel geschild en in plakken
1 pastinaak, geschild en in blokjes
2 uien, gehalveerd en in ringen
2 plakjes ontbijtkoek

Voor de gepaneerde zuurkool-pommes duchesses
500 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
100 g zuurkool, fijngesneden
2 eidooiers, losgeklopt
2 eieren, losgeklopt
150 g geschaafde amandelen
2 eetlepels bloem
200 g dubbel gedopte tuinboontjes, geblancheerd
4 eetlepels olijfolie