Hete bliksem met varkensfricandeau

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de stamppot. Kook de geschilde aardappelen gaar in water met wat zout. Giet ze af en pureer ze. Verdun de puree zonodig met een scheutje kookvocht. Snijd de geschilde appels in blokjes en snipper de ui. Verhit de boter in een koekenpan en laat de ui glazig fruiten. Voeg de appelblokjes toe, schep goed om, bedruppel met het citroensap en bestrooi met wat zout en peper. Laat met het deksel op de pan circa 5 minuten stoven tot de appelblokjes gaar zijn. Schep de mosterd door de appels en schep de appels daarna door de aardappelpuree. Breng de stamppot eventueel verder op smaak met wat extra mosterd, citroensap en wat zout en peper.

Stap 2
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Wrijf rondom in met wat zout en peper. Verhit de braadboter in een passende braadpan en braad het vlees op halfhoog vuur rondom bruin. Leg het deksel schuin op de pan, draai het vuur laag en laat de fricandeau in circa 35 minuten gaar worden. Let op dat de boter niet te bruin wordt en voeg in dat geval een klontje koude boter toe. Neem het vlees uit de pan en laat het afgedekt op een warme plaats minstens 5 minuten rusten voor het in dikke plakken wordt gesneden. Giet een scheutje water in de pan en roer de aanbaksels van de panbodem goed los. Geef de braadjus bij het vlees.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

1 stuk varkensfricandeau van circa 600 gram
zout en versgemalen peper
50 gram braadboter
Voor de hete bliksem:
1 kg bloemig kokende aardappelen
750 gram appels
1 grote ui
50 gram boter
1 eetl. gladde mosterd
sap van 1/2 citroen
suiker naar smaak

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Koekenpan Braadpan