Kalkoen met kastanje-appelvulling

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Leg het brood op een bakplaat en laat het in de oven 15 minuten drogen. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Verwarm de boter en fruit d ui en bleekselderij 3 minuten. Voeg de appel toe en fruit nog 2 minuten mee. Voeg de sinaasappelrasp, kastanjes en kruiden toe en breng goed op smaak met zout en peper. Laat afkoelen. Voeg de broodkruimels toe en kneed alles goed door. Bevochtig de vulling eventueel met wat water of bouillon. Let op: vul de kalkoen pas op het moment dat u hem gaat bereiden i.v.m. het gevaar van bacterievorming.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Spoel d ekalkoen onder koud stromend water goed af en dep hem droog met keukenpapier of een doek. Stop de buik en nekholte vol met vulling maar prop niet te veel: er moet nog ruimte blijven voor uitzetten van de vulling. Steek de openingen vast met een prikker en bind de poten samen met een stukje rolladetouw.

Leg de kalkoen in een braadslee of op een rooster en besmeer hem aan alle kanten met boter en betrooi royaal met zout en peper. Leg de kalkoen met de borst naar onderen zodat het vet van de kalkoen door het borstvlees loopt tijdens het braden. Dit zorgt voor heerlijk sappig vlees. Braad de kalkoen eerst een half uur en verlaag de temperatuur dan naar 180 graden Celsius. Braad de kalkoen nog anderhalf uur (voor 3 kg) en bestrijk af en toe met wat zachte boter of afdruipend vet uit de schaal. Mocht de kalkoen te bruin worden na een uur, dan mag hij afgedekt worden met aluminiumfolie. laat de kalkoen nog 10 minuten buiten de oven afgedekt staan alvorens hem aan te snijden.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2007

Ingrediënten

1 kalkoen van 2 ? 3 kg (op tijd bestellen bij uw Keurslager)
1/2 wit brood
2 el boter
1 ui, gesnipperd
2 binnenste stengels bleekselderij, gesnipperd
2 goudreinetten, geschild en in kleine blokjes
rasp van 1/2 sinaasappel
200 g gekookte kastanjes, grof gehakt
1 el verse salie
1 el verse tijm
zout en versgemalen peper
100 g zachte boter

Keukengerei

cocktailprikkers rolladetouw braadslede aluminiumfolie

Vragen?