Lamsbout met rode wijnsaus

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Doe de knoflook met de rozemarijne en wat zout en peper in een kom. Voeg de olie toe en roer goed door. Wrijf het vlees rondom in met dit mengsel en laat goed intrekken.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 200?C. Leg 2 vellen aluminiumfolie op elkaar. Leg de twee overige vellen kruislings op de eerste twee. Leg het vlees op het midden van de folie en duw de folie dicht. Pak het vlees niet te strak in zodat de lucht binnen het pakket voldoende kan circuleren. Leg het pakket in een braadslee en bak 1 uur in de oven. Verwijder de folie en bedruip het vlees met het braadvocht. Laat de lamsbout nog 20 minuten kleuren. (Bij gebruik van een vleesthermometer moet de kerntemperatuur 60?C zijn).

Stap 3
Kook ondertussen de wijn in tot de helft. Neem het vlees uit de braadslee en laat afgedekt op een warme plaats circa 15 minuten rusten zodat de vleessappen zich kunnen verdelen. Giet de braadjus door een fijne zeef bij de wijn en schep het overtollig vet eraf. Laat nog 5 minuten doorkoken en klop dan van het vuur af de koude boter door de saus en breng verder op smaak met wat zout en peper. Snijd het vlees in plakken en serveer de saus apart. Lekker met aardappelkroketten.

Bron: Koken met de Keurslager nr 10-2007

Ingrediënten

1 lamsbout zonder bot van circa 1,5 kg
2 teentjes knoflook, geperst
2 tl. rozemarijn, gehakt
zout en versgemalen peper
1 dl olijfolie
375dl rode wijn
75 gram koude roomboter, in blokjes

Keukengerei

Knoflookpers Kom Braadslee Zeef Steelpan Garde 4 stukken aluminiumfolie van circa 60 cm lang