Lamsbraadstuk

  • 4 personen
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

1.Verwarm de barbecue op 175-190 graden. Meng 50 gram boter, 3 teentjes knoflook, de 16 fijngesneden muntblaadjes, koriander, peper, zout en paprikapoeder in een keukenmachine tot een glad geheel. Smeer ongeveer een derde van de boter over de binnenkant van de lamsbout en knoop deze dicht met bindtouw.

2.Richt de barbecue in voor indirecte garing en zorg dat de temperatuur 160 graden is. Bak de lamsbout 1,5 tot 2 uur rustig tot de kern 62 graden is. Laat het vlees daarna ongeveer 10 minuten rusten en snijd het vervolgens in plakken.

3.Schil ondertussen de pastinaak en snijd die in gelijkmatige, niet te dikke stukken. Kook ze gaar en stamp ze met de melk en 50 gram boter tot een niet te dikke puree. Breng de puree op smaak met peper en zout.

4.Schil de winterpeen en schaaf de wortel in lange linten. Kook de linten in 6 minuten beetgaar in het sinaasappelsap.

5.Meng de yoghurt, 1 teentje knoflook en de gehakte munt goed door elkaar. Breng de saus op smaak met peper en zout en laat hem een uurtje in de koelkast staan.

6.Serveer het vlees met de saus en de puree en opgerolde linten wortel.

Bron: Proef 2017

Ingrediënten

1 lamsbout, ongeveer 1,5 kg (zonder been)
4 teentjes knoflook, fijngesneden
16 verse muntblaadjes, fijngesneden
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel paprikapoeder
500 g pastinaak
150 ml melk
1 winterpeen
Sap van 1 sinaasappel
200 g Griekse yoghurt
15 g verse muntblaadjes, fijngehakt
Boter
Peper en zout