Lamsfilet met kruidige couscous en jonge tuinbonen

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Dep het vlees droog met keukenpapier en leg het op een platte schaal. Vermeng de harissa, geraspte sjalot, knoflook, 1 eetlepel olie en zout in een kommetje en bestrijk hiermee het vlees. Laat afgedekt in de koelkast staan tot verder gebruik. Breng een grote pan water met zout aan de kook, dop de tuinbonen en kook ze 2 minuten, giet ze met koud water af. Haal de buitenste schilletjes van de boontjes zodat het heldergroene boontje tevoorschijn komt. Laat de boontjes staan tot verder gebruik.

Stap 2
Verwarm de oven op 75?C. Doe de couscous in een grote ovenvaste schaal, strooi er het zout over en giet het kokende water erop. Roer even door en laat het dan 5 minuten afgedekt staan.Verwarm ondertussen in een koekenpan de olijfolie met de specerijen, laat 1 minuut doorwarmen zodat de smaak en geur van de specerijen met de olie vermengd zijn. Laat de olie afkoelen en vermeng ze dan met de couscous terwijl je met de vingers de couscous losmaakt. Dek de schaal af en zet hem in de warme oven.

Stap 3
Verwarm een eetlepel olijfolie in de koekenpan of grillpan en wrijf de marinade van het vlees af, bewaar dit voor straks. Bak het vlees 1 minuut aan elke kant en leg het op een ovenvast bord, zet het in de warme oven bij de couscous. Doe de afgeschraapte marinadepasta nu in de pan en laat dit 1 minuut zachtjes bakken, leg de tuinboontjes erbij, voeg de boter en een knijpje citroensap toe en roer even om, verwarm nog een minuut.

Stap 4
Snijd het vlees in dikke schuine plakken. Leg op elk bord een bergje couscous en leg de plakken vlees erbij. Serveer verder af met de boontjes en wat vers gehakte koriander.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 3

Ingrediënten

600 g lamsfilet
1 tl harissa (Marokkaanse rode peperpasta, verkrijgbaar bij de toko)
1 sjalotje, geraspt
2 teentjes knoflook, geperst
2 el olijfolie
zout
3 kilo tuinbonen ongedopt
350 g instant couscous
1/2 tl zout
4 dl kokend water
2?el olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 bos koriander
1 el boter
knijpje citroensap

Keukengerei

Platte schaal Kom Kookpan Ovenschaal Koekenpan