Langzaam gegaard staartstuk met gepofte sjalotten, tijmjus en laurieraardappeltjes

  • 6 personen
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 110?C.

Snijd het vet van het staartstuk in een ruitmotief in tot net voor het vlees. Smelt de boter, laat die uitbruisen en lichtbruin kleuren. Wrijf ondertussen het vlees ruim in met peper en zout.

Schroei als eerste de vetkant van het vlees dicht en daarna rondom. Leg het vlees in een ovenschaal en prik er een vleesthermometer in. Bedruip met wat braadvocht en houd de rest apart.

Pak de sjalotten in met alufolie en leg ze met het vlees in de oven. Verwarm de braadpan opnieuw en blus af met de port en fond. Laat de jus inkoken tot een kwart van de hoeveelheid. Voeg de tijm toe en haal de pan van het vuur.

Snijd de aardappels iets in en steek laurier in de inkepingen. Haal het vlees na ongeveer anderhalf tot twee uur uit de oven wanneer de thermometer 48/50?C aangeeft. Zet de oven op 175?C. Laat het vlees zeker 10 minuten rusten voor het snijden.

Haal de sjalotjes uit de folie en houd ze warm. Besprenkel de aardappels met wat olijfolie, peper en zout en plaats ze terug in de oven voor 5 ? 10 minuten.

Snijd het vlees in plakken en zet ook deze even terug in de oven. Verwarm de saus en de borden. Serveer de plakken vlees op de sjalotten met de saus er naast.

Bron: Proef...nr.1 2011

Ingrediënten

1000 g runderstaartstuk
12 sjalotjes ontveld
2 dl runderfond
1 dl rode port
4 takjes tijm, geplukt en gehakt
12 nieuwe aardappels, gekookt
12 blaadjes verse laurier, gehalveerd
peper en zout
roomboter 100 gram
scheutje olijfolie

Keukengerei

Vleesthermometer, oven, folie