Marokkaanse kippastilla

  • 10 personen
  • Moeilijk
  • Bijgerecht
  • > 60 minuten
  • Kerst
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de olijfolie in een braadpan en bak het vlees rondom
bruin. Voeg uien, alle specerijen, de koriander en peterselie
toe en
roer alles goed door. Laat het geheel op laag tot middelhoog vuur
30-40 minuten goed gaar worden.

Haal het kippendijenvlees uit de pan en laat de rest in de pan zo
ver mogelijk inkoken. Zet daarna het vuur uit en laat het geheel
iets afkoelen. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe, blijf goed
roeren en zorg dat het ei niet gaat stollen. Haal de pan van het
vuur en zet deze weg.

Snijd het vlees zo klein mogelijk en doe deze terug in de pan.
Giet eventueel overtollig vocht af. Laat het geheel goed afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven op 200 graden.

Rooster de amandelen in een koekenpan en maal ze fijn
in een keukenmachine. Voeg de basterdsuiker en kaneel toe
en meng het geheel goed door elkaar.

Vet een ronde ovenschaal in met boter of olie en besmeer de
filodeegvellen
met wat gesmolten boter. Leg de helft van de
vellen
erin en laat ze over de randen heen hangen. Verdeel het
kip/uienmengsel over de bodem en daaroverheen het amandelmengsel.
Sla het overhangend deeg naar binnen.

Leg de resterende vellen filodeeg bovenop het kipmengsel en
smeer de pastilla in met geklutst ei.

Laat de pastilla zo’n 30 tot 40 minuten mooi goudbruin worden
in de oven. Strooi er daarna wat kaneel en poedersuiker overheen.

Bron: Proef nr 8 2014

Ingrediënten

2 kilo kippendijenvlees
5 eetlepels olijfolie
1,5 kilo uien, fijngesneden
1 bosje koriander, fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngehakt
2 theelepels witte peper
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 zakje saffraanpoeder
1 theelepel kaneel
6 eieren
1 pak filodeeg
1 geklutst ei
Poedersuiker
Voor het amandelmengsel:
300 g gepelde amandelen
2 eetlepels witte basterdsuiker
1 eetlepel kaneel