Ossenhaas met ravigotesaus

  • 6 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een passende braadpan en braad de ossenhaas rondom aan. Bestrooi het vlees met wat zout en peper. Draai het vuur laag en laat het vlees af en toe omkerend circa 20 minuten braden. De juiste graad van gaarheid kan het best worden gecontroleerd met een vleesthermometer die in het midden van het vlees wordt gestoken. (Voor rood vlees moet de kerntemperatuur 50?C zijn, voor medium 52-54?C).

Stap 2
Neem de ossenhaas uit de pan en laat hem op een voorverwarmde schaal losjes afgedekt met aluminiumfolie minstens 10 minuten rusten, zodat de vleessappen zich weer gelijkmatig over het vlees kunnen verdelen. Snijd de ossenhaas in dikke plakken.

Stap 3
De saus kan ruim tevoren worden gemaakt en afgedekt tot gebruik in de koelkast worden bewaard. Klop de mayonaise, de cr?me fra?che, de mosterd en wat zout en peper in een kom door elkaar. Spoel de kappertjes in een zeef af onder de koude kraan, snijd de bosui in smalle ringetjes en hak het ei en de augurken fijn. Roer alles met de groene kruiden en de Worcestershiresauce door het mayonaisemengsel. Lekker met aardappelgratin of gefrituurde aardappeltjes en groene groenten naar keuze.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 18, nr. 10

Ingrediënten

1 kg ossenhaas
60 g braadboter
zout en versgemalen peper
Voor de saus:


150 g mayonaise zelf gemaakt of klaar gekocht
1 kuipje cr?me fra?che (150 g)
2 theel. gladde mosterd
2 eetl. kappertjes
1-2 bosuitjes
1 hardgekookt ei
2 augurken
3 eetl. fijngehakte groene kruiden, vers of diepvries (dille, dragon, bieslook en peterselie)
scheutje Worcestershiresauce

Keukengerei

Braadpan Vleesthermometer Schaal Kom Zeef