Pepersteak met mousselinesaus

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Feesten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe de sjalot, gehakte kastanjechampignons, azijn en wijn in een pan en breng aan de kook. Laat circa 5 minuten doorkoken en laat dan afkoelen. Breng ondertussen een grote pan water aan de kook waar een schaal bovenin kan blijven hangen of gebruik een au-bain-marie pan. Zorg dat het water de schaal niet raakt, het gaat om de stoomvorming onder de schaal. Laat de boter 50 seconden in de magnetron smelten.

Stap 2
Zeef het azijnmengsel en klop dit samen met de eidooiers in de au-bain-marie schaal luchtig. Zet de schaal op de pan met water en houd het water tegen de kook aan. Blijf constant kloppen met een garde tot een gebonden saus ontstaat. Zet het vuur uit en klop de gesmolten boter er druppelsgewijs door. Breng de saus op smaak met zout en peper. Houd de saus afgedekt warm boven de pan warm water.

Stap 3
Klop de slagroom lobbig met een elektrische mixer en roer voorzichtig door de warme saus. Verwarm ondertussen de vloeibare boter in een koekenpan en bak de pepersteaks rondom in circa 2 minuten per kant bruin. Serveer de steaks met de saus en bijvoorbeeld gestoomde groenten.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 3

Ingrediënten

4 pepersteaks van circa 125 g per stuk
2 sjalotjes, gesnipperd
4 kastanjechampignons, fijngehakt
3 el witte balsamico azijn
3 el witte wijn
100 g boter
3 eidooiers
peper en zout
1 dl slagroom
2 el vloeibare boter

Keukengerei

Kookpan Au-bain-marie pan of kookpan en schaal Garde Elektrische mixer Koekenpan