Runderezel met kaneel tijm, verse laurier en knoflook, komkommer en mieriksworteldip

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verwarm de oven voor op 100?C (hete lucht). Haal het vlees minstens 20 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Wrijf de ‘ezel’ in met mosterd, masseer het goed in het vlees anders bakt het los bij het aanbraden. Bestrooi rondom met kaneelpoeder, zout en zwarte peper uit de molen en druk goed aan.

Stap 2
Verhit olie met iets boter in een braadpan, wacht tot de boter is uitgebruist en braad het vlees rondom bruin aan op hoog vuur. Scheur de laurierblaadjes in kleine stukjes. Bedek zowel de onder- als bovenkant van het vlees met laurier, tijm en knoflook. Draai de oventemperatuur naar 85?C en laat het vlees ca. 45-55 minuten garen of tot het ros? is. Meet met een vleesthermometer een kerntemperatuur van 50?C – 52?C. Laat de ‘ezel’ verpakt in aluminiumfolie minstens 5 minuten rusten, zodat de vleessappen zich goed door het vlees kunnen verdelen.

Stap 3
Schaaf de komkommer met een dunschiller tot aan de zaadlijst in lange slierten, marineer met sherryazijn, honing, zout en zwarte peper uit de molen. Dek af met plastic folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast. Knijp daarna voorzichtig met beide handen het vocht uit de komkommer.

Stap 4
Roer de ingredi?nten voor de mieriksworteldip luchtig door elkaar. (Rasp de mierikswortel kort voor gebruik, want al snel na het raspen vervliegen de etherische oli?n en neemt de sterke smaak af. Verwijder een klein gedeelte van de schil en rasp de mierikswortel fijn op een fijne rasp).

Stap 5
Verhit een wok met een paar druppels plantaardige olie en roerbak de komkommer in 1-2 minuten op hoog vuur warm. Haal de kruiden van het vlees en snijd de ‘ezel’ aan tafel in plakken. Presenteer met de mieriksworteldip en eventueel gepofte nieuwe aardappeltjes.

Bron: Koken met de Keurslager, 2005, jaargang 19, nr. 5

Ingrediënten

800 g runderezel aan ?en stuk (op tijd bestellen bij de Keurslager)
1 flinke el. Dijon mosterd
1 volle el. kaneelpoeder
6 (verse) laurierblaadjes
klein bosje tijm, gewassen
10 tenen verse knoflook, in schil geplet
0,5 dl plantaardige olie om te bakken
25 g roomboter
Zoetzure komkommer:

2 komkommers, geschild
1 dl sherryazijn naar smaak
2 el. honing
1 el. zout
zwarte peper uit de molen naar smaak
Mieriksworteldip:

200 ml Griekse yoghurt
2 el. geraspte verse mierikswortel
vers geraspte gember naar smaak
zeezout en zwarte peper uit de molen naar smaak
2 el. bieslook, in stukjes van 1 cm geknipt

Keukengerei

Braadpan Dunschiller Kom Rasp Wok