Spareribs met barbecuesaus

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Barbecue
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Verdeel de spareribs in 4 of 8 porties (of vraag de Keurslager dit te doen). Leg de spareribs in een grote pan en giet er zoveel water op dat ze net onder staan. Voeg de azijn, de suiker en de tabasco of de sambal toe en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat de spareribs (bij voorkeur een hele nacht) in het kookvocht afkoelen. Verhit de olie voor de saus in een steelpan en laat de gesnipperde ui en de knoflook glazig fruiten. Voeg de basterdsuiker, de tabasco of de sambal, de gezeefde tomaten, de Worcestershire sauce, de sinaasappelmarmalade, het citroensap of de azijn en wat zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat afkoelen en breng desgewenst verder op smaak. Stap 2
Schep de spareribs uit het kookvocht en dep ze droog. Bestrijk ze rondom met de barbecuesaus. Leg ze op het barbecuerooster en laat ze niet te dicht op het vuur af en toe omkerend mooi bruin worden. Bestrijk ze in die tijd regelmatig met de barbecuesaus. Serveer met de resterende barbecuesaus en geef er een gemengde salade bij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 91

Ingrediënten

1 kg onbereide spareribs
2 dl azijn
75 g suiker
Voor de saus:
2 eetl. plantaardige olie
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetl. bruine basterdsuiker
1 theel. tabasco of sambal oelek
4 dl gezeefde tomaten (passata) uit de pot op pak
1 eetl. Worcestershire sauce
2 eetl. sinaasappelmarmelade
2 eetl. citroensap of azijn
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kookpan Steelpan