Stamppot van rode bonen met spek en kerstomaatjes

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Maak eerst de stamppot. Kook de geschilde aardappelen en de geschilde, in blokjes gesneden knolselderij gaar in water met wat zout. Giet ze af en pureer ze. Verdun de puree zonodig met wat kookvocht. Spoel de rode bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Snijd de gewassen en droog geslagen bosuitjes in ringetjes. Schep de bonen en de bosui door de puree en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.?

Stap 2
Zet een koekenpan met een dikke bodem of een grillpan op hoog vuur. Giet de olie in de pan. Bak de plakken spek tot ze aan beide kanten krokant zijn. Neem het spek uit de pan. Rooster de gewassen en droog gedepte kerstomaatjes regelmatig omschuddend in het braadvet tot ze open springen. Schep de tomaatjes met een schuimspaan uit de pan en bestrooi ze met wat zout en peper. Schep het braadvet door de bonenstamp en voeg een extra scheutje olie toe. Serveer het spek en de tomaatjes bij de stamppot. Zet de pot piccalilly op tafel.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 9

Ingrediënten

8-12 dikke plakken ontbijtspek (samen circa 400 gram)
2 eetl. plantaardige olie
1 doosje kerstomaatjes
Voor de stamppot:
500 gram bloemig kokende aardappelen
500 gram knolselderij
peper en zout
1 pot of blik rode bonen (circa 800 gram)
1 bosje bosuitjes
versgeraspte nootmuskaat

Keukengerei

Kookpan Pureestamper Vergiet Koekenpan met dikke bodem of grillpan Schuimspaan