Sukadelapjes met rucola stamppot

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Bestrooi het vlees met zout, peper en een beetje bloem. Verwarm de olie in een braadpan en bak de sukadelapjes rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en houd even apart.

Stap 2
Bak in het braadvet de ui glazig en voeg dan de chilipeper en ansjovis toe, zet het vuur laag en laat de ansjovis langzaam ?smelten?. Leg het vlees weer terug in de pan, strooi de oregano erover en giet de tomatenblokjes erbij. Laat aan de kook komen en zet dan het vuur laag en laat het vlees met het deksel op de pan in circa 2 uur gaar stoven. Controleer af en toe en voeg wat water toe als het vlees niet helemaal onder staat.?

Stap 3
Voor de stamppot: Leg de ongeschilde tenen knoflook met de olijfolie in een steelpannetje, bestrooi met wat zout en verwarm met het deksel op de pan op laag vuur. Laat de knoflook in ongeveer 15 minuten in de olie gaar worden. Draai de teentjes af en toe om. Laat ze op keukenpapier afkoelen.

Stap 4
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes, kook ze in water met een schep zout in circa 10 minuten gaar, giet ze af en stamp ze tot puree met de warme melk en boter. Breng op smaak met zout en peper. Snijd ondertussen de lange stelen van de rucola, gooi die weg en was en droog de rest. Snijd de sla wat kleiner en roer ze door de puree. Knijp de zachte knoflook uit de schil en roer die ook door de puree. Giet een lepel van de olie waarin de knoflook is gegaard over de stamppot en verwarm de stamppot nog een minuut op hoog vuur onder voortdurend roeren. Dien de stamppot op met de sukadelapjes en een lepel van de tomatensaus.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 1

Ingrediënten

600 g sukadelappen
zout en peper
1 el bloem
3 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
1 snuf chilipeper, poeder of vlokken
4 ingelegde gezouten ansjovisfilets, blikje of potje
1 el gedroogde oregano
1 blik tomatenblokjes (450 g)
Voor de stamppot:
3 tenen knoflook
2 el olijfolie
zout
600 g kruimige aardappels
1 dl warme melk
2 el boter
200 g rucola

Keukengerei

Braadpan Steelpan Kookpan Stamper