Varkensbraadstuk met rode wijnsaus
- 4 personen
- Vrij moeilijk
- Hoofdgerecht
- > 60 minuten
- Kerst
Dep het braadstuk droog met keukenpapier. Bestrooi hem met peper en zout. Bak het braadstuk vervolgens rondom bruin aan in een braadpan met wat boter en olie.
Haal het varkensbraadstuk uit de pan en bak de spekreepjes al omscheppend bruin. Schep ze uit de pan.
Bak de ui, de knoflook en de wortel al omscheppend 5 minuten in het bakvet. Schenk de wijn en de bouillon erbij en voeg de kruidnagel, het laurierblad en de tijm toe. Breng alles aan de kook.
Leg het braadstuk terug in de pan en braad hem met de deksel schuin op de pan in ongeveer 45 minuten gaar. Keer het vlees regelmatig en voeg zo nodig een beetje water toe.
Neem het braadstuk uit de pan en houd hem warm. Zeef de saus en druk het overtollige vocht eruit. Breng de saus met de spekreepjes aan de kook.
Snijd het varkensbraadstuk in plakjes en serveer de saus erbij.
750 g varkensbraadstuk, op kamertemperatuur 40 g boter
1 eetlepel olie
50 g gerookte spekreepjes 1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
150 g winterwortel, grof gehakt
2,5 dl rode wijn
2 dl rundvleesbouillon van een tablet
1 kruidnagel
1 laurierblad
1 eetlepel tijm