Varkenshaas met romige stoofpeertjes

  • 4 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • > 60 minuten
  • Feesten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten, zet ze in een grote wijde pan en giet er het sap en de wijn bij, als de peren niet helemaal onder staan vul je het aan met een scheut water. Doe de suiker, kaneelstok, kruidnagels en schil erbij en breng tegen de kook aan. Leg het deksel op de pan en laat de peren in circa 2 uur gaar en rood koken.
Stap 2
Haal de peren uit de pan en doe ze over op een schaal. Giet het stoofvocht door een fijne zeef en giet het vocht terug in de pan. Breng aan de kook en laat tot de helft inkoken, voeg de kookroom toe en laat nog een minuut doorpruttelen. Giet de hete saus over de peertjes in de schaal en laat staan tot verder gebruik.
Stap 3
Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Bestrooi het vlees met zout en peper en verwarm de boter in de koekenpan. Bak het vlees om en om aan en zet het vuur iets lager. Voeg een paar eetlepels water toe en bak de varkenshaas in circa 15 minuten gaar. Zet geen deksel op de pan en keer het vlees regelmatig. Strooi de laatste minuten de amandelen bij het vlees in de pan en laat even kleuren. Laat het vlees afgedekt een paar minuten rusten en snijd het dan in schuine plakken. Geef er de peertjes in roomsaus en de amandeljus bij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2006, jaargang 20, nr. 2

Ingrediënten

600 g varkenshaas
1 kg stoofperen
1 dl bessensap
2 dl witte wijn
50 g suiker of honing
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
1 citroen of sinaasappel schilletje
100 ml kookroom
zout en peper
2 el vloeibare boter
75 g amandelschaafsel

Keukengerei

Grote, wijde pan Schaal Zeef Koekenpan