Vijfschaft

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Halveer de geschrapte winterwortelen in de lengte en snijd ze in plakjes. Snipper de uien grof. Snijd de geschilde aardappelen en appels in blokjes. Laat de bruine bonen uitlekken.

Stap 2
Doe de wortelplakjes, de uiensnippers, de aardappelblokjes en de appelblokjes in een pan en giet er zoveel water op dat alles net onder staat. Breng met wat zout en peper aan de kook en laat circa 15 minuten koken tot de aardappel gaar is. Schep er de bruine bonen door en laat doorwarmen. Giet af en vang het kookvocht op. Meet circa 2 dl van het kookvocht af en bind dat met ma?zena of allesbinder tot sausdikte. Roer de boter door de saus en breng op smaak met zout en peper. Schep de vijfschaft in een schaal en geef er de saus en de gewelde rookworst bij.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 94

Ingrediënten

2 middelgrote winterwortelen
2 flinke uien
1 kg aardappelen
2 zoetzure appels
1 pot of blik bruine bonen (400 g)
zout en versgemalen peper
aangeroerde ma?zena of allesbinder
50-100 g boter
1 grote rookworst

Keukengerei

Vergiet Kookpan Kom Schaal