Waterkerssoep met prei en kalfsgehaktballetjes

  • 6 personen
  • Makkelijk
  • Voorgerecht
  • 30-60 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe voor de gehaktballetjes het gehakt in een kom. Snijd de korstjes van het brood en overgiet het brood met een scheut melk. Doe het verkruimelde brood bij het gehakt en meng met de eierdooier, wat nootmuskaat en wat zout en peper tot een samenhangend mengsel. Rol met vochtige handen balletjes. Laat die in ruim kokend water circa 5 minuten zachtjes koken, giet ze af en laat ze uitlekken.

Stap 2
Hak de gewassen waterkers grof. Snijd het lichtgekleurde deel van de prei in ringetjes, was die zorgvuldig en laat goed uitlekken. Snijd de geschilde aardappel in blokjes. Verhit de boter in de soeppan, voeg de kerrie toe en roer de waterkers, de prei en de aardappelblokjes door de boter. Voeg een scheutje water toe en laat met het deksel op de pan op laag vuur af en toe omscheppend circa 20 minuten stoven tot de aardappelblokjes goed gaar zijn. Voeg de melk en de geconcentreerde bouillon toe en pureer de soep met de staafmixer of door de groentezeef. Breng de soep aan de kook en proef of er nog zout en/of peper bij moet. Laat de gehaktballetjes een paar minuten in de soep opwarmen. Schep de soep in de soepborden of soepkoppen en druppel er desgewenst wat room op.

Bron: Koken met de Keurslager, 2003, jaargang 17, nr. 3

Ingrediënten

100 gram waterkers
1 kleine steel prei
1 aardappel
25 gram boter
1 theel. kerrie
0,5 lt volle melk
0,5 lt geconcentreerde kippenbouillon, zelf getrokken of uit een pot of van twee tabletten
Voor de gehaktballetjes:
250 gram kalfsgehakt
2 sneetjes witbrood
1 scheut melk
1 eierdooier
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kom Kookpan Vergiet Soeppan Staafmixer of groentezeef