Witlof met ham en kaas uit de oven

  • 2 personen
  • Makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 0-20 minuten
  • Nederlands
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1?
Kook de schoongemaakte struikjes
witlof in water met zout en desgewenst
een scheutje citroensap (dat houdt
de witlof blank) met een deksel op de
pan in circa 10 minuten beetgaar. De juiste kooktijd is afhankelijk van de
dikte van de struikjes. Laat goed uitlekken.

Stap 2
Smelt voor de kaassaus de boter in
een steelpan en roer er de bloem door.
Blijf op laag vuur 2 minuten roeren.
Roer met een garde scheut voor scheut
de melk door het bloem-mengsel, en
voeg de volgende scheut pas toe als
het mengsel kookt en glad geroerd is.
Laat de saus al roerend nog 2 minuten
zachtjes koken om de bloemsmaak te
neutraliseren. Roer 100 gram van de
kaas door de saus en breng verder op
smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Stap 3
Verwarm de oven voor op 200?C.
Wikkel de struikjes witlof elk in een
plak ham en leg ze naast elkaar in
een passende ingevette ovenschaal.
Schep de kaassaus over de witlof
en bestrooi met de resterende kaas.
Zet de schaal 15-20 minuten in de
voorverwarmde oven tot de bovenkant
begint te kleuren. Of schakel de ovengrill
een paar minuten in om een mooi korstje
te krijgen. Lekker met gekookte
aardappelen, aardappelpuree of pasta.

Bron: Koken met de Keurslager, 2002, jaargang 16, nr. 2

Ingrediënten

4 grote plakken gekookte
achterham of beenham
4 struikjes witlof van gelijk
formaat
citroensap
Voor de kaassaus:
25 gram boter
25 gram bloem
1/4 lt volle melk
150 gram versgeraspte
belegen Goudse kaas
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat

Keukengerei

Kookpan Steelpan Ovenschaal