Zweedse aardappelen met lamsfilet en vossenbessensaus

  • 4 personen
  • Vrij moeilijk
  • Hoofdgerecht
  • 30-60 minuten
  • Winter
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak met een mes overdwars om de 3-5
mm inkepingen in de aardappelen, maar
niet te diep: de aardappel moet heel blijven.

Vet een ovenschaal in en leg hier de aardappelen
in met de inkepingen naar boven.
Bestrijk de aardappelen met de gesmolten
boter en breng ze op smaak met een beetje
zout en peper.

Plaats de schaal in de voorverwarmde
oven en bak de inhoud gedurende 45-60
minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Bedruip de aardappels tussendoor met
wat gesmolten boter of eventueel olijfolie.
Laat de laatste 10 minuten de kaas op de
aardappels smelten.

Bak de lamsfilet rondom bruin in de
vloeibare boter en plaats ze de laatste
10 minuten in de oven totdat het vlees
een kerntemperatuur van 50 graden heeft
bereikt.

Kook de vossenbessen met de suiker en
een eetlepel water totdat ze kapot knappen.
Pureer ze eventueel en serveer

Bron: Proef nr 7 2014

Ingrediënten

300 g lamsfilet
20 g vloeibare boter
8 middelgrote vastkokende aardappelen, geschild
50 g roomboter, gesmolten
100 g geraspte belegen kaas
250 g vossenbessen
100 g suiker
1 eetlepel water