Zweedse gehaktballetjes

  • 4 personen
  • Vrij makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
Aan de slag

Bereidingswijze

Verwarm een eetlepel boter en fruit de ui in circa 4 minuten op zacht vuur goudgeel. Kneed het gehakt met de uitjes en de rest van de ingredi?nten tot een smeu?g geheel. Laat het gehakt een half uur opstijven in de koelkast en vorm er daarna kleine balletjes van. Verwarm de rest van de boter en bak de balletjes op een middelhoog vuur rondom bruin en gaar. Neem ze uit de pan en houd ze warm in een schaal. Bak de bloem in het overgebleven bakvet en roer tot ze van de bodem loslaat. Giet de bouillon en room erbij en laat aan de kook komen. Laat de saus minimaal 2 minuten koken en breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij de balletjes. Lekker met cranberry-of vossenbessencompote.

Bron: KmdK 09-2008

Ingrediënten

500 g halfomhalf gehakt
4 el boter
1 ui, fijngehakt
zout en versgemalen peper
1 losgeklopt ei
150 ml melk
4 el paneermeel
2 gekookte kruimige aardappelen, afgekoeld en fijngeprakt
snufje pimentpoeder


Voor de saus:
1 el bloem
100 ml rundvleesbouillon
100 ml room
zout en versgemalen peper