Mexicaanse gehaktballetjes met bruine bonen

  • 4 personen
  • Zeer makkelijk
  • Hoofdgerecht
  • 20-30 minuten
  • Mexicaans
Aan de slag

Bereidingswijze

Stap 1
Doe het gehakt in een kom en meng er het ei en de gehaktkruiden door. Rol met vochtige handen gehaktballetjes ter grootte van een walnoot van het gehakt en zet ze, tot ze worden gebakken, in de koelkast. Doe de bruine bonen in een vergiet, spoel ze af onder de koude kraan en laat ze uitlekken. Snipper de ui.

Stap 2
Verhit de boter in een grote pan. Bak de gehaktballetjes (eventueel in twee porties) rondom bruin en schep ze uit de pan. Laat de ui omscheppend in het braadvet glazig fruiten. Laat de oregano kort meefruiten. Doe de uitgelekte bonen, de blokjes tomaat met het vocht en de bouillon in de pan. Breng aan de kook.

Stap 3
Doe de gehaktballetjes in de pan en laat ze met het deksel op de pan in circa 5 minuten zachtjes gaar stoven. Breng desgewenst verder op smaak met zout en/of peper. Lekker met knapperig brood en eventueel een groene salade met tomaten.

Bron: Koken met de Keurslager, 2001, jaargang 15, nr. 95

Ingrediënten

500 g ongekruid gehakt (half om half)
1 ei
1 zakje gehaktkruiden (Mexico)
1 grote pot of blik bruine bonen (800 g)
1 flinke ui
40 g braadboter
1 theel. gedroogde oregano
1 blikje gepelde tomaten in blokjes
0,5 l vleesbouillon van een tablet
zout en versgemalen peper

Keukengerei

Kom Vergiet Braadpan